Hoe Q42 het deelfietsplatform GoAbout gebruikt voor de last mile van hun medewerkers

In het bruisende Binckhorstkwartier van Den Haag, dat zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld als magneet voor innovatieve en duurzame bedrijven, bevindt zich Q42, een toonaangevend bedrijf dat apps en websites ontwikkelt. Zo heeft Q42 onder andere de apps gebouwd van reisplanner 9292, het televisieprogramma "Wie is de mol?" en de HEMA. Frank, software developer, hardware enthousiasteling, security officer en al ruim 16 jaar werkend bij Q42, deelt zijn jarenlange ervaring met de slimme deelfietsensoftware van GoAbout.

De uitdaging

Enkele jaren geleden was Q42 wegens aanhoudende groei genoodzaakt weg te verhuizen van hun kantoor op de Waldorpstraat, dat zich letterlijk tegen Station Hollands Spoor aan bevond. Ze vonden een nieuw kantoor in de Binckhorst, terrein van één van de grootste binnenstedelijke gebiedstransformaties in Nederland.

De vernieuwde Binckhorst bood veel kansen, maar de uitdaging was dat het verder af lag van de Haagse stations, en dit terwijl een groot deel van de 100+ medewerkers van Q42 van buiten Den Haag komt. En niet op alle NS stations zijn OV fietsen beschikbaar. Q42 wilde een oplossing die niet alleen milieuvriendelijk was, maar ook naadloos aansloot bij hun innovatieve bedrijfscultuur.

De Oplossing: Deelfietsen met slimme sloten op het GoAbout platform

Q42 besloot om hun eigen deelfietsen te introduceren. Ze kozen hiervoor de duurzame optie van 13 refurbished fietsen, sommige zijn zelfs oude Postcode Loterijfietsen die bijna onverwoestbaar zijn. Om deze deelfietsen te beheren, koos Q42 voor de slimme deelsloten van AXA, geleverd door GoAbout. Deze sloten werden gekoppeld aan het GoAbout-platform. Medewerkers van Q42 gebruiken de GoAbout-app om hun eigen deelfietsen te vinden, het slot te openen en te sluiten. De app toont nauwkeurig de locatie, zodat medewerkers direct naar hun fiets kunnen lopen.

Bovendien krijgt Q42 waardevol inzicht in de ritten van hun medewerkers, waardoor ze het gebruik van de deelfietsen kunnen optimaliseren en de duurzaamheid kunnen bevorderen. De oplossing werkt nu al ruim 6 jaar naar tevredenheid. Recent heeft Q42 besloten de sloten te vernieuwen naar de meest recente versie. De oude sloten zijn meer dan 6 jaar intensief gebruikt, en deze aanschaf heeft zich inmiddels terugverdiend. De nieuwe sloten zijn gemakkelijk te verbinden met het GoAbout platform, waardoor de fietsen direct weer zichtbaar zijn in de GoAbout app.

Resultaten

De fietsen van Q42 zijn opvallend knalgroen, waardoor ze niet te missen zijn op stations. De stevig AXA sloten beveiligen de fietsen tegen diefstal, het betreft ringsloten met insteekketting. In het eerste jaar had Q42 nog wel last van diefstal van de zadels, maar sinds ze hun medewerkers verzochten om de insteekketting door de zadelveer onder het zadel te steken, is er nooit meer een zadel gestolen.

De combinatie van trein en OV werkt voor Q42 veel beter en betrouwbaarder dan ´s ochtends met de auto naar het werk gaan. Medewerkers zien al vanuit de trein hoeveel fietsen er nog op het station staan, en eenmaal op het station aangekomen is de locatie zo nauwkeurig ingesteld dat je met de app gewoon naar elke Q42 fiets toeloopt.

De eigen fietsen kunnen overal geplaatst worden waar de medewerkers zich bevinden, een groot verschil met OV-fietsen, die alleen op grote stations te vinden zijn. Daarnaast is een oplossing met eigen fietsen en GoAbout ook een stuk minder duur dan OV-fietsen. Bovendien zijn Q42-medewerkers vrij milieubewust en zitten ze in een verzamelgebouw met veel andere innovatieve bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Hoewel de fietsen zijn aangeschaft voor de ‘last mile’ van station naar kantoor en terug, worden ze ook gedurende de dag gebruikt. Medewerkers die even in de stad willen gaan lunchen pakken hiervoor een deelfiets. Maar afspraken in de stad bij klanten als PostNL worden ook vaak met een GoAbout fiets gedaan: vaak sneller dan met auto of OV, en het scheelt ook parkeerkosten. Voor vragen heeft Frank zijn eigen contactpersoon bij GoAbout, genaamd Inge. Frank waardeert de korte lijntjes in de communicatie met GoAbout.

Conclusie

Gebruik makend van het GoAbout platform voor deelmobiliteit kunnen de medewerkers van Q42 eenvoudig en veilig gebruik maken van hun eigen deelfietsen. Het is een win-winsituatie: duurzaamheid, gebruiksgemak en innovatie gaan hand in hand!
Bron: GoAbout

Contact & maatwerk

Geïnteresseerd geraakt en heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons mailen op contact@goabout.com en bellen op +31 70 201 1012.